Foto: SVT

Rutiner kan förhindra självmord

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansvården misslyckades och Victor hann ta sitt liv innan hjälpen hann fram. Nu jobbar landstinget på att förbättra kunskapen och se till att rutinerna fungerar.

Medhelp missade att skicka ut polisen när de fick ett larm om att en ung man tänkte ta sitt liv, det rapporterade SVT Västmanland om tidigare i maj.

– Det är hela skillnaden, säger Victors mamma Anki Leandersson. Han hade varit i livet idag om... Jag tror att det var ungefär fyra timmar som gick efter första larmet. Hade man satt igång direkt hade man förmodligen hittat honom.

Claes Swedenborg är projektanställd för att att samordna landstingets arbete för att minska antalet självmord.

– Naturligtvis behöver det förbättras. Det är också något vi kommer att titta på och prata med akutkliniken om – hur de här sakerna funkar hela vägen från ambulansdirigeringen till att patienterna får vård.

”Behövs mer kunskap”

I första hand behövs mer kunskap, och sjukvårdspersonal utbildas kontinuerligt inom landstinget. Det gäller inte minst de akuta insatserna, och där sneglar de på Jönköpings län som har arbetat med att få 112, polis, ambulansvård och räddningstjänste så samspelta som möjligt.

–Det är ett självklart område man beöhöver jobba med, säger Claes Swedenborg, i Jönköping har man jobbat mycket med blåljusmyndigheter för att få en bra samordning, att den som är närmast ska försöka rädda liv.

Och det är vad Anki Leanderssson vill se också.

– Att alla arbetar lika, att man vet precis vad man ska göra – det ska inte finnas några frågetecken. Och utbildning, man kan inte sitta som operatör utan utbildning på suicid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.