Mordet ägde rum i en lägenhet i Sala på nyårsafton i fjol. Åklagaren har beskrivit utförandet som en ren avrättning. Foto: SVT

Sala-mord tas upp i HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen meddelar att de tar upp frågan om påföljd i Salamordet. Kammaråklagare Carl-Johan Norström fick beskedet av Riksåklagaren igår.

– Det är principiellt viktigt, säger kammaråklagare Carl-Johan Norström som var den som väckte frågan om prövningstillstånd i HD till Riksåklagaren.

– Den nya lagen som trädde i kraft den 1 juli 2014, och som handlar om försvårande omständigheter vid mord, har inte prövats av Högsta domstolen tidigare, säger han.

Salamordet

Brutalt mord

Det var natten till nyårsafton 2014 som en 40-årige man hamnade i bråk med en 49-årig bekant. Enligt domen skar 40-åringen halsen av 49-åringen som förblödde.

En oenig tingsrätt dömde i juni i år 40-åringen till livstid. Domen överklagades till Svea hovrätt som sänkte straffet till 17 år och 6 månader.

– Det är viktigt att Högsta domstolen tar upp frågan, för idag spretar tolkningen och det döms olika när det gäller mord idag i landets tingsrätter och hovrätter, säger Carl-Johan Norström till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salamordet

Mer i ämnet