Sjuksköterskor i länet lockas med extra pengar

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands sjukhus befarar att det kommer bli brist på sjuksköterskor även i sommar och därför erbjuder man nu sjuksköterskor som flyttar en vecka av sin semester, 14 000 kronor.

Räkna med inställda operationer, stängda avdelningar och pressad personal i sommar. Bristen på sjuksköterskor väntas bli omfattande, enligt en kartläggning som TT gjort.

Landstingen lockar med tusentals kronor till den som kan tänka sig att jobba.

– Det är krisläge. Det har aldrig varit så illa som inför den här sommaren. Vi är väldigt oroade, både för patientsäkerheten och för att våra medlemmar inte ska få den vila de så väl behöver, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Värre än vanligt

Västerås, Linköping, Dalarna, Värmland och Norrbotten hör till dem som uppger att läget ser ut att bli värre än vanligt.

– Vi har haft problem under hela året att rekrytera och har fått stänga vårdplatser på grund av det, säger Annette Daneryd, utvecklingschef på Västmanlands sjukhus.

Vårdförbundet varnar för att patienterna får ta smällen.

– Bland annat kommer patienter att ligga på avdelningar där personalen inte vet så mycket om deras sjukdom. Du kanske söker för tarmcancer men hamnar på en lungavdelning. Det innebär risk för patientskador, säger Sineva Ribeiro.

Enligt facket ligger förklaringen till bristen i arbetsvillkoren för sjuksköterskor.

– Arbetstider förändras till det sämre, lönen upplevs inte som tillräcklig sett till vad man presterar och arbetsmiljön är många gånger outhärdlig. Våra medlemmar har aldrig arbetat så mycket övertid som nu. Det gör att folk inte orkar, säger Sineva Ribeiro.

Extra pengar i lönekuveret

Många arbetsgivare erbjuder olika typer av extra ersättningar till sjuksköterskor som frivilligt skjuter på sin semester under de mest kritiska sommarmånaderna. I Västerås får en sjuksköterska som flyttar en semestervecka exempelvis 14 000 kronor extra i lönekuvertet.

– Vi har brist på sjuksköterskor och när vi tömt ut alla andra alternativ var det här den sista chansen att ha fler vårdplatser öppna. Det är ett 40-tal människor som har anmält sitt intresse, säger Hans-Christer Björkblom, avdelningschef på Bemanningsenheten.

Men Vårdförbundet är kritiskt.

– Förödande, eftersom det i dag är brist på sjuksköterskor året runt. Det är inte säkert att den som avstår två semesterveckor i sommar får ut dem senare, för det kommer inte att finnas nog med personal i höst heller, säger Sineva Ribeiro.

För att lösa bristen måste arbetsmiljön bli bättre och lönerna måste upp, anser Vårdförbundet.

– Varje år legitimerar vi 4 000 sjuksköterskor i Sverige. Nästan hälften av dem, 1 600, går direkt till Norge. Hade vi kunnat behålla dem med bra villkor och arbetsförhållanden, då hade vi inte haft någon brist, säger Sineva Ribeiro.

Sjuksköterskebristen

• Sjuksköterskor är enligt SCB ett av de största bristyrkena.

• Särskilt svårt är det att få tag på grundutbildade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom anestesi-, intensiv och operationssjukvård.

• Bristen visar sig inte bara på sommaren.

• Dagens Samhälle rapporterade i slutet av förra året att totalt 2 000 sjuksköterskor saknas runt om på landets akutsjukhus, och att 870 vårdplatser som en följd av detta hålls stängda.

• Enligt Sveriges Kommuner och Landsting behövs 38 000 nya sjuksköterskor de närmaste tio åren för att fylla behoven.

• Kompetensbristen inom hälso- och sjukvården granskas just nu av Riksrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.