Foto: TT

Skinnskattebergsborna bland de mest skuldsatta i landet

Uppdaterad
Publicerad

Medan skuldsättningen är högst i Skinnskatteberg är det köpingsborna som får vänta längst tid på hjälp när ekonomin inte går runt.

Boende i Skinnskattebergs kommun placerar sig, tätt följda av norbergsborna, bland de mest skuldsatta i landet. Mer än sex procent av invånarna i kommunen har skulder hos kronofogden vilket placerar kommunen på en nionde plats i listan över landets mest skuldsatta.

Konsumentverket går varje år igenom hur kommunerna tar hand om de människor som inte får sina månadsinkomster att räcka till för utgifterna och många får vänta länge på att få hjälp med budget- och skuldrådgivning hos sin kommun. I 23 av landets kommuner ligger väntetiden på tre månader eller mer och i Västmanlands län är det boende i Köping som får vänta längst. Där är väntetiden 14 veckor för att få hjälp från kommunen för att börja reda ut sina ekonomiska bekymmer.

Väntetiden i snitt i länet är fyra och en halv vecka. Invånarna i Västerås, Hallstahammar och Fagersta får vänta 12 veckor innan de kan få ekonomisk rådgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.