Skogsbranden i Västmanland är den största i Sverige i modern tid. Brandområdet stannade på omkring 14.000 hektar. Foto: Grafik: Alf Jonsson/SVT

Skogbrandens utveckling – dag för dag

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett år sedan den stora skogsbranden bröt ut. Under den fjärde augusti utvecklades branden enormt och femdubblades till en yta från 4.000 till 14.000 hektar.

Den 31 juli startade skogsbranden på ett stort kalhygge nordost om Seglingsberg. När larmet kom in till räddningstjänsten var branden 30x30 meter. På kvällen försökte ett 30-tal brandmän att hindra eldens spridning, men den fortsatte att växa.

Man lyckades inte få branden under kontroll och under söndagen hade brandområdet vuxit till 2.700 hektar. Bemanningen ökade och ett hundratal brandmän kämpade med släckningsarbetet.

Skogsbranden i Västmanland

Branden var ostoppbar

Den 4 augusti spred sig branden som allra värst. På måndagsmorgonen var området omkring 4.000 hektar och senare under kvällen hade ytan femdubblats till 14.000 hektar. Branden blev den största skogsbranden i Sverige i modern tid.

Räddningsinsatsen avslutades officiellt den 11 september 2014.

Källa: Länsstyrelsen Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet