Foto: SVT

Slätstruken konst i det offentliga

Uppdaterad
Publicerad

Västeråskonstnären Tony Lorenzi är aktuell med projektet ”Mitt offentliga rum”. Där utforskar han gränserna för konsten som finns runt oss – utanför institutionerna.

Tio konstnärer bidrar med inofficiella verk i projektet ”Mitt offentliga rum”, och resultatet ligger långt från Vasaparkens byst av Gustav Vasa. Tony Lorenzi efterlyser modigare beslut när det gäller den offentliga konsten.  

– Om vi har konst i det offentliga rummet som intresserar eller provocerar oss har vi något att samtala kring. Men den konst vi har idag i Västerås är så enormt slätstruken att jag blir provocerad enbart på grund av att det kostar mig skattemedel att ha den konst vi har, säger Tony Lorenzi och fortsätter:

– Jag skulle säga att de som idag har hand om offentlig konst inte har örat till gatan vad gäller det gemene man uppskattar. Man väljer snarare det som inte ska provocera och då blir resultatet väldigt slätstruket och ointressant.

Se en längre intervju i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.