Foto: SVT

Bättre samarbete mellan idrotter

Uppdaterad
Publicerad

Dragkampen om barn och unga inom idrotten i länet ska få ett slut. De olika idrotterna ska nu skriva under på att samarbeta bättre för att unga ska kunna hålla på med flera idrotter längre utan att det blir för mycket för dem.

– Både vinter- och sommaridrotterna har en tendens att dras ut över hela året. Det gör att barn kan tvingas välja idrott mer än de skulle behöva, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef i Västmanland.

Samsyn

I det nya projektet Samsyn Västmanland träffas representanter för de olika idrotterna ishockey, bandy, handboll, innebandy och fotboll för att hitta sätt att samarbeta om säsonger, cuper och träningsläger.

Meningen är att barn- och unga inte ska tvingas välja idrott så tidigt på grund av att de olika idrotterna är igång samtidigt, hela tiden.

Inte bli för mycket

En annan poäng är skapa rätt förutsättningar så att ungdomar kan hålla på med flera idrotter under ett år och samtidigt ha tid för skola och kompisar, menar Christer Nordmark, tränare i Gideonsbergs F01-lag i fotboll. Han berättar om ett väl fungerande samarbete med Rönnbys innebandylag, där 12 av deras 19 fotbollstjejer dubbelidrottar.

– Om vi lägger allt samtidigt, fotboll, innebandy, skola, kompisar, då blir deras liv fullt. Vi måste underlätta för dem att göra bra val, det är det viktiga.

Alla ska skriva på

Inom projektet Samsyn Västmanland formuleras gemensamt dokument, en viljeinriktning som de olika specialidrottsförbunden ska skriva under.

– Vi tittar också på de serieplaneringar som läggs inför våren. Att de som lägger serier och cuper sätter sig ner vid samma bord och tittar om något krockar.

– Och i så fall om det går att planera om för att undvika det, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.