Söker eko från jordens skapelse

Uppdaterad
Publicerad

Om ungefär tio år kan vi få svar på frågan hur universum uppkom. Rymdforskare Fredrik Bruhn tror sig, genom teknik från nya forskningsprofilen Dpac vid Mälardalens Högskola, kunna hitta nyckeln.

– Det som är mest spännande för mig, det är att jag kommer att kunna ta reda på svaret på frågan varför vi människor finns överhuvudtaget, säger Fredrik Bruhn, adjungerad professor i robotik och avionik vid Mälardalens Högskola.

Letar restsignal

Mälardalens högskola sysslar i första hand med tillämpad, industrinära forskning men i anslutning till jätteprojektet Dpac hoppas rymdforskare Fredrik Bruhn kunna använda tekniken för ta reda på hur jorden egentligen uppkom.

Forskning på MDH

– Med hjälp av den här beräkningskraften kan vi leta efter en restsignal från universums skapelse, från big bang, säger han.

– Den har vi hittills inte kunnat hitta för vi har inte haft möjlighet att göra analys i rymden på en speciell frekvens. Men det kommer jag nu att få möjlighet att göra inom ramen för det här projektet, säger han.

Extremt snabba datorer

Dpac ligger under adademin för innovation, design och teknik och handlar egentligen om hur man skapar hela system av autonoma enheter – som fordon, inom robotik eller i olika kontrollsystem -  som ska sköta sig själva på ett säkert sätt. Ett autonomt system, där många enheter ska samverka, kräver extremt snabba datorer.

Klarar strålningen

Data från mängder av avancerade sensorer ska processas och det är lösningen på att göra den typen av datorer stabila, i kombination med tekniker för att klara av den radioaktiva strålningen i rymden, som Fredrik Bruhn hoppas ska vara nyckeln i jakten på svar kring universums uppkomst.

När tänker du att du sitter med det svaret?

– Om ungefär tio år, säger Fredrik Bruhn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning på MDH

Mer i ämnet