Ekängsbadet i Surahammar inför mobilförbud. Foto: Surahammars kommun

Telefonfritt på Ekängsbadet – ännu ett bad inför mobilförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbjuds telefoner, läsplattor och kameror även på Ekängsbadet i Surahammar. Beslutet fattades av en enig barn- och utbildningsnämnd.

– Tyvärr är det ju så att föräldrarna sitter och tittar på sina skärmar istället för att titta på barnen, trots att det är de som är ansvariga för barnen. Föräldrarna har det slutgiltiga ansvaret, inte badpersonalen, säger Leif Carlberg (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande i Surahammar.

Uppmärksammat förbud

Sedan tidigare har flera badanläggningar i landet infört förbud mot att använda telefoner och surfplattor inne i simhallarna. Just för att få framförallt medföljande föräldrar och vuxna att ha fokus på sina badande barn, och inte på sina digitala plattformar och kameror.

Den 1 januari i år införde Karlbergsbadet i Köping ett mobilförbud, något som fick stor uppmärksamhet och väckte många reaktioner i länet.

Enig nämnd

Och nu följer alltså Ekängsbadet i Surahammar på samma linje.

Enligt Leif Carlberg (S) var det en enig nämnd som på måndagen beslutade om att badet ska bli telefonfritt.

– Det gäller alltså inne i simhallen. Att folk pratar i telefon och så inne i till exempel omklädningsrummen, det är en annan sak, säger han.

– Nu ska vi se till att det kommer upp skyltar så att folk blir medvetna om att det här gäller. Det är också på gång med små skåp där den som vill ska kunna låsa in sin telefon.

Inom några veckor

De nya reglerna ger också badpersonalen mandat att säga till dem som ändå använder sin telefon eller platta inne i simhallen.

– Vi har förstås pratat med personalen och de känner sig bekväma med det. De har ju också upplevt problemet med det här, säger Leif Carlberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Surahammar.

Förbudet väntas träda i kraft inom några veckor, så snart beslutet vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.