En man sitter på en motorcykel. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

MC-klubb JO-anmäler polisen efter bråk vid tillslag

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndagen åkte polisen ut till Olsbo Motorförening för en rutinkontroll. Det slutade med bråk mellan polis och medlemmar. Nu menar klubben, tidigare Bastards MC, att polisen har använt sig av olagliga övergrepp och anmäler polisen till JO, justitsombudsmannen.

Polispatrullen åkte ut till MC-klubbens säte vid Sätrabrunn för en allmän övervakning. Polispatrullen såg att det var mycket bilar och när de stannar till och kontrollerar dessa kommer två upprörda män ut från byggnaden.

– De börjar härja och går fram till polisbilen och är väldigt berusade. Polispatrullen beslutar sig för att Lobba, (lagen om omhändertagande av berusade personer), männen och då uppstår det bråk, säger Agneta Kumlin, Salas lokalpolisområdeschef till SVT.

När de två poliserna försöker att sätta de berusade medlemmarna i bilen uppstår bråket och de får då tillkalla ytterligare tre patruller till platsen.

– En av poliserna skadade sig och på tummen och handen och fick gipsa, säger Agneta Kumlin.

”Det blir bara pannkaka av alltihopa”

Enligt Ismo Salmi, advokat för klubben så har medlemmarna agerat i nödvärnsrätt.

– Ingripandet var från början olagligt eftersom polisen inte har någon rättighet att registrera registreringskyltar hur som helst eftersom det är ett brott mot personuppgiftslagen, säger han.

Klubben har själva JO-anmält polisen och de kommer även att göra en polisanmälan. Däremot tror de inte att polisanmälan kommer att leda någonstans och därför kommer de att ta ärende vidare.

– Vi är fullt medvetna om att de kommer att lägga ner internutredningen. Det blir bara pannkaka av alltihopa när poliser utreder poliser. Därför kommer vi gå vidare med det och kräva skadestånd och släpa polisen inför skranket, det är inte förrän de pratar under ed som det kan bli något av det, säger Ismo Salmi, som menar att han kommer driva det vidare till en civilrättslig process.

Han menar att killarna måste bli kompenserade efter att ha blivit utsatt för övergrepp vid ingripande. De har blivit utsatta för olaga intrång, olaga frihetsberövande eftersom de ”burade in” två medlemmar, som även ansåg att de kunde ge ett alkoholutandandningsprov, men fick inte göra det.

Polisen provocerade fram bråk

– De kom på en privat mark på en privatfest där det även fanns nyktra personer som skulle kunna ta hand om dem. Förhoppningsvis åker polisen dit för det här. Vi ser att de var en provokation, ett tjänstefel. Polisen kan inte hålla på att bete sig hur som helst med oskyldiga människor som inte ens har begått brott, säger Ismo Salmi.

Däremot har polisen fått indikationer på att klubben kan hålla på med en kriminellverksamhet, men det är ingenting de säkert vet. Därför åker de med jämna mellanrum till klubben precis som andra platser och tittar till den.

– Medlemmarna tycker inte om att vi överhuvudtaget åker förbi. De har vid flera tillfällen ifrågasatt varför vi är där, säger Agneta Kumlin.

– Pikéten kommer dit så det är bara en setup från polisens sida för att visa musklerna, det är så patetiskt att de behöver bete sig på det sättet, säger Ismo Salmi.

Eftersom en polisanmälan inte har inkommit kan Agneta Kumlin ännu inte se om det har begåtts några fel. Det är någonting som den interna utredningen får visa efter att den är klar sådana fall.

Och hon ser inga som helst bekymmer med att klubben har JO-anmält polisen och inte heller att de tänker polisanmäla dem.

– Det är även bra för oss om vi får saker prövade. Sedan är det inte de som bestämmer om det ska bli en civilrättsligprocess av det heller, säger Agneta Kumlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.