Svårt få koll på säkerheten vid nya flyktingboenden i Sala och Heby

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren i Sala/Heby är oroad över brandsäkerheten på flyktingboendena i kommunerna. Avsaknad av information om nystartade boenden och förtätningar av befintliga boenden gör att brandkår och kommun till viss del har tvingas förlita sig på tips från allmänheten för att få reda på var nya boenden startas.

– Vi har exempel på boenden där vi varit tidigare och då har det varit fem boende och allt har varit frid och fröjd och sen när vi gjort ett återbesök är det plötsligt tio personer där och då är det en helt annan situation när det gäller brandskydd, säger ställföreträdande räddningsledare Tommy Jansson vid Räddningstjänsten i Sala/Heby.

Det stora in- och utflödet av människor på förläggningar, flera personer i samma rum som inte känner varandra eller talar samma språk, barn och människor som kanske mår väldigt dåligt psykiskt. Allt det är risker i en situation där en brand uppstår och man kanske behöver utrymma, berättar Tommy Jansson.

Tidigare godkänt brandskydd

Tommy berättar bland annat om HVB-hem som tidigare haft ett godkänt brandskydd, men som på grund av den stora flyktingtillströmningen valt att förtäta och ta in fler boende i samma rum eller lägenhet utan att göra en ny anmälan till kommunen.

– I värsta fall kan det naturligtvis betyda att folk blir skadade.

Om ett boende till exempel är beroende av utrymning via fönster och man plötsligt är dubbelt så många mot när brandskyddet blev godkänt kan det innebära att människor blir kvar i en brinnande fastighet, berättar Tommy.

Eftersom varken Migrationsverket eller den som vill öppna ett boende är skyldiga att anmäla det till kommunen i förväg och allt nu går mycket fort så tvingas brandkår och kommun förlita sig på information från allmänheten om var nya boenden öppnas.

– Vi har åkt ut och kontrollerat uppgifter som allmänheten delgett oss. Hittills har vi inte upptäckt några riktigt allvarliga risker utan vi har kunnat hjälpa boendena att se över och anpassa sitt brandskydd till godkända nivåer relativt enkelt, berättar Tommy.

Startat beredskapsgrupper

Den som äger och driver ett boende är skyldig att ha ett godkänt brandskydd och att uppdatera det vid förändringar. Man är också skyldig att anmäla vissa andra verksamheter via miljö- och hälsoskyddslagen vad gäller t ex livsmedelshygien och ofta är det via sådana anmälningar som kommunen får reda på att boenden startar.

För att samordna den information som kommer in så att även brandkåren får del av den har Sala/Heby startat två gemensamma beredskapsgrupper där man utbyter information. Idén med de grupperna kommer från erfarenheterna från den stora skogsbranden förra året då behovet av att samordna och överföra information mellan olika myndigheter och instanser inom kommunen också var mycket stort.

– Vi har två krisgrupper. Dels en med bygg, miljö och brand som försöker hitta var boenden etableras. Sedan har vi den centrala med kommunledningen, vård och omsorg och skola som ser till att ta hand om dom som kommer. Det berättar enhetschefen för Bygg och Miljö i Sala/Heby Lena Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.