Förbudet är nu hävt, och allmänheten får gå in i området. Foto: SVT

Brandområdet öppnas för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det tillåtet för allmänheten att vistas i brandområdet i Västmanland. Det meddelade Länsstyrelsen under måndagen.

Bommar och varningsskyltar tas nu bort från de mindre vägarna i brandområdet.

Efter branden i augusti förra året har det varit förbjudet för allmänheten att vistas i brandområdet med hänsyn till säkerheten. Men från och med idag, 25 maj 2015, är förbudet hävt.

Skogsbranden i Västmanland

– Under tiden det har varit förbjudet att vistas i den branddrabbade skogen har många träd blåst omkull. Tänk på att här kommer det fortfarande vara en lite högre risk att träd och grenar faller när det blåser jämfört med i en vanlig skog, säger Anna Fridén chef på naturvårdsenheten.

Bilväg efter sommaren

Även om området nu är öppet för allmänheten att vistas i är det inte mer tillgängligt med bil än vad det har varit. Länsstyrelsen räknar med att kunna erbjuda en bilväg genom området efter sommaren.

I samband med att det nu är tillåtet att vistas i den branddrabbade skogen har Länsstyrelsen satt upp skyltar vid varje infart till det kommande naturreservatet Hälleskogsbrännan som ligger i området. Skyltarna informerar besökare vad de ska tänka på vid ett besök i området.

Markägare får låna skyltar

Privata fastighets- och markägare i området har möjlighet att låna likadana skyltar för att sätta upp där de själva bedömer att det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet