Hjälpte en 74-årig man medan andra bara gick förbi och tittade Foto: Privat

Tova hjälpte mannen på marken – alla andra gick förbi

Uppdaterad
Publicerad

Tova Eldstål skulle gå till tåget för att ta sig till Västerås i fredags vid halvsjutiden på morgonen. Däremot blev det inte som hon tänkt sig. I närheten av tågstationen i Fagersta såg hon en äldre man sittandes i gruset på andra sidan vägen. Hon gick fram till mannen, medan alla andra bara gick förbi.

74-årige mannen satt och höll i staketet och Tova Eldstål upptäckte att han inte verkade må så bra. Därför gick hon fram till honom, eftersom de personer som gått före henne bara gick förbi och tittade. Mannen hade haft grus över hela ryggen, och hade suttit på samma plats sedan kvällen innan.

– Han skulle med tåget men hade ramlat ihop. Han klagade över bröstsmärtor och hade ont. Benen kunde inte bära honom och då ringde jag ambulansen. Jag satt kvar och väntade tills de kom, säger Tova Eldstål.

Måste ta mer tid för andra människor

Vägen som hon gick på, är en lång väg där man redan vid Lidl kunde se att en man satt i gruset. Enligt Tova Eldstål ska det ha gått förbi runt tio personer före henne som bara ska ha tittat.

– Jag har ingenting emot människorna, bara beteendet att man inte gick fram till mannen. Men jag tror det beror på stressen, att man anser att tiden inte räcker till. Däremot tror jag alltid att man har tid. Vi måste lära oss att ta mer tid för att engangera sig i människorna i omgivningen, säger hon.

Tova Eldstål är kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Fagersta. Hon skrev ett Facebookinlägg om händelsen som har spritt sig som en löpeld och det har gillats av närmare 87000 personer i skrivande stund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.