Ungdomar jobbar för att fler tjejer ska spontanidrotta. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ungdomar ska fixa spontanidrott

Publicerad

För att öka spontanidrotten framför allt bland tjejer har sju ungdomar anställts av Västerås kommun. Deras arbetsuppgift är ta fram förslag till en ny spontanidrottsyta.

På Wijkmanska gymnasiet sitter sju sommarjobbande ungdomar med en grannlaga uppgift. De har tre veckor på sig att arbeta fram ett antal förslag till en ny spontanidrottsyta.

Förslagen som så småningom ska presenteras för nämnden för idrott och friluftsliv bygger helt på önskemål från kommunens ungdomar. Nu sorterar de bland hundratals små lappar med nedskrivna förslag som de har samlat in.

– Vi har fått in många bra förslag. Mycket som man inte har tänkt på innan. I det här arbetet spelar inte våra åsikter någon roll utan det handlar om vad alla andra vill och det har varit väldigt intressant, säger Julia Lundberg.

Tjejperspektiv

Fokus ligger på att försöka få till en yta som lockar framför allt tjejer eftersom de är underrepresenterade när det handlar om vilka som använder sig av kommunens ytor.

– De ytor som finns idag används till 85 procent av killar. Det kommunen vill nu är att få in nya perspektiv och hitta en yta som även lockar tjejer, säger Maria Reisten som är samordnare på Ungdomsdialog

Dans populärt

När ungdomarna mönstrar av i slutet av veckan ska de ha upp till fem färdiga förslag att lämna in till nämnden för idrott och friluftsliv och bland alla förslag om innebandy, basket och utomhusgym har dansen seglat upp som favorit.

– Det sa vi från början också. Det var inget förslag vi tänkte på i samband med spontanaktivitet. Man tänker ofta på fotboll till exempel. Men det är kul att det kan komma fram lite nytt, säger Julia Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.