Foto: SVT

Varning från USA: Gör inte samma misstag

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC) varnar Sverige för risken med att skriva ut för många värktabletter. I USA har en kraftigt ökad användning av receptbelagda smärtstillande, så kallade opioider, lett till fler dödsfall i heroin. Men i Sverige vet inte myndigheterna om det pågår en överförskrivning.

– Användningen av den här typen av läkemedel har ökat, förmodligen av flera olika orsaker. Men jag kan inte riktigt redogöra för dem, säger Bror Jonzon, ämnesområdesansvarig för farmakoterapi vid Läkemedelsverket.

För några år sedan uppmärksammade SVT att antalet heroinrelaterade dödsfall i Stockholm på kort tid hade blivit fler. Enligt polisen var det här resultatet av en ovanligt aggressiv marknadsföringskampanj, där knarkhandlare delade ut gratis heroin.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

– Priset på heroin har sjunkit över hela världen, det konkurreras ut av läkemedel, säger Robert Olsson, chef på landstingets beroendecentrum i Västmanland.

Desperata patienter köpte heroin

I USA har förskrivningen av smärtstillande opioider, som är starka morfinliknande mediciner, kallats en epidemi. Mängden sålda värktabletter fyrdubblades på femton år, utan att smärtan egentligen hade ökat bland befolkningen, enligt amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC).

Samtidigt fyrdubblades även dödsfall kopplade till läkemedlen. Till slut bestämde sig myndigheterna för att ta i med krafttag mot de förskrivande läkarna och många patienter blev av med sina recept. Konsekvensen av den åtgärden blev ödesdiger, enligt en analys CDC gjorde. När patienterna inte längre fick sina opioider, som de hade blivit beroende av, fanns det de som blev så desperata att de vände sig till svarta marknaden. Där fanns det också ett betydligt mer lättillgängligt och många gånger billigare alternativ – heroin.

– Jag skulle vilja varna ert land för att göra samma misstag som vi har gjort, säger Leonard Paulozzi, doktor i medicinsk epidemiologi på amerikanska folkhälsomyndigheten.

Totalt sett är antalet som dör i överdoser av receptbelagda läkemedel mycket större, men mellan 2010 och 2013 såg USA en oroande utveckling av antalet dödsfall orsakade av heroinöverdoser, som nästan tredubblades.

– De flesta som använder starka smärtstillande går inte vidare till heroin, men tre av fyra nyblivna heroinister har tidigare använt receptbelagda värktabletter, säger Leonard Paulozzi.

Men varken Socialstyrelsen eller Läkemedelsverket vet om det pågår någon överförskrivning av opioider i Sverige – eller om läkemedelsberoendet har ökat de senaste åren.

– Det är svårt att undersöka den här frågan, den senaste studien gjordes 2011 och jag har ingen annan uppfattning än att det är den bästa siffran att gå på just nu, säger Arvid Widenlou Nordmark, enhetschef på Socialstyrelsen.

Receptbelagda läkemedel orsaken

I Sverige har antalet rättsmedicinskt undersökta dödsfall som rapporteras som drogrelaterade ökat och när Karolinska Institutet analyserade siffrorna syns fler avlidna med heroin i kroppen. Men den främsta orsaken till ökningen totalt sett är receptbelagda läkemedel, som opioiderna metadon, buprenorfin och fentanyl, vilka i den senaste mätningen i Toxreg stod för fler dödsfall än heroin.

Den här veckan granskar SVT Nyheter Västmanland förskrivningen av opioider och läkemedelsberoende.

– Vi vet hur det har gått i USA och det finns tecken på att vi är på väg åt samma håll, så det finns all anledning att hålla koll på den här frågan och vi måste nog hjälpas åt med den här saken från alla håll, det tror jag, säger Bror Jonzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkemedelsberoendet i Västmanland

Mer i ämnet