Bemmaningskrisen inom vård- och omsorg måste förändras Foto: Tina Eckerskog/SVT

”Vi måste prata gott om branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Just krisen vad som gäller personal inom vård och omsorgssektorn pratade man om i dag i Landstingets lokaler. Det var Jobba i Västerås och Länsstyrelsen i Västmanland som hade tagit tag i detta för att de anser att det nu är dags att ta tag i frågan om bemanningen.

Jobba i Västerås och Länsstyrelsen i Västmanland hade bjudit in alla studieyrkesvägledare för att de anser att en förändring måste ske med bemanningskrisen som nu har funnits i flera år.

– Alla vittnar om en kris i vård- och omsorgsbranschen. Vi får inte tillräckligt med personal och inte heller tillräckligt med kompetent personal till den här sektorn. Vissa prognoser visar på att fram till 2030, alltså om 15 år så behöver vi anställa mellan 150 och 180 000 personer. Vi står inför en enorm utmaning och därför behöver alla vuxna börja vända trenden genom att börja prata om vård- och omsorgsjobben på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag, säger Sophie Berg, kommunikatör för Jobba i Västerås ekonomiska förening.

Bemanningen i sjukvården

Hon menar att vi inte bara kan prata om det negativa, om löner som är alldeles för låga och om missförhållanden.

– Det ska man absolut lyfta också men vi behöver prata om gott om allt som finns inom vård branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet