Barnpiloterna får en extrakompetens för att kunna agera som barnombud och värna barns rättigheter. Foto: Silvia Anna Gruber

Vuxet stöd för barn i knipa

Uppdaterad
Publicerad

Att våga se och agera när barn far illa – det är vad barnpiloterna i Västerås blir utbildade till. Satsningen är unik för Västerås och deltagarna blir allt fler.

– I början var vi oroliga om kursen skulle bli av i fall det var för få deltagare. Nu är det så att utbildningstillfällena nästan inte räcker till eftersom intresset är så stort, säger projektledaren Urban Pettersson som håller i utbildningstillfällena.

Extra kompetens hos personalen

Det är FN:s barnkonvention som ligger till grund för Barnpilotverksamheten inom kommunen. Satsningen har pågått sedan 2003, är ett samarbete mellan Västerås stad, landstinget och polisen och riktar sig till alla som jobbar med barn. Framför allt inom vården och skolan.

Barnpiloterna ska genom utbildningen få en slags extrakompetens för att kunna agera som barnombud och för att stå upp för barns rättigheter.

– I barnpilotutbildningen lär vi oss att känna till barns rättigheter och att stå upp för barnet, alltså att visa civilkurage i de fall det behövs, säger en av Västerås barnpiloter Jessica Bäckman.

Hon jobbar som distriktsköterska på Oxbackens BVC. Där finns det i dagsläget fem barnpiloter, varav tre distriktssköterskor och två barnmorskor.

– Det är bra att även barnmorskorna börjar utbilda sig till barnpiloter, säger Urban Pettersson.

– Ofta visar det sig ju redan innan barnet föds om det finns en risk att det far illa eller inte. Vi måste även se mammorna innan bebisen är här, tillägger han.

Stöd i barnkonventionen

Intresset för att bli barnpilot växer stadigt. Totalt har ungefär 1 000 personer gått utbildningen sedan starten och omkring 600 av dem är aktiva i yrkeslivet i dag. Urban Pettersson har hållit i barnpilotsutbildningen från starten. Och det som ligger honom varmast om hjärtat i samband med satsningen är att sprida kunskap om barnkonventionen.

– Sverige var ett av de länderna som var först med att skriva under FN:s barnkonvention. Ändå är det så många som fortfarande inte vet så mycket om den och om de rättigheterna barnen faktiskt har, säger Urban Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.