Foto: Jessica Gow / TT

95-årig kvinna svälte – nekades äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

En 95-årig kvinna från Fagersta som lider av undernäring och svält fick nej till en plats på äldreboende av socialnämnden.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten  i Uppsala. Med hjälp av ett nytt läkarintyg rätt får hon nu en ny utredning och ett beslut som tar hänsyn till att kvinnan lider av ”orkeslöshet och blodbrist och att laboratorievärden antyder svält”.

Det var under hösten 2014 som kvinnan ansökte om en plats på ett särskilt boende i Fagersta. En utredning inleddes och den visade att hon hade dåliga näringsvärden, medicinerar för ämnesomsättningsrubbningar och för högt blodtryck. Men det framkom också att hon tar dagliga promenader när vädret tillåter och att hon klarar det mesta i den dagliga livsföringen själv. Med stöd av den utredningen sa socialnämnden nej till en plats på ett särskilt boende.

Otrygg i hemmet

Kvinnan var inte nöjd med det beslutet utan överklagade. Ett nytt läkarintyg visar att hennes hälsa har försämrats och hon bland annat tappat livslusten på grund av långa ensamma dagar. De enda gångerna i veckan som hon äter ordentligt är när hon har besök och känner sig också otrygg i sin hemsituation.

Därför återförvisar förvaltningsrätten ärendet till socialnämnden där de ska ta hänsyn till de nya uppgifterna innan de fattar ett nytt beslut om plats på äldreboende för den 95-åriga kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.