Aktersnurran stöldbegärlig

Uppdaterad
Publicerad

Moderna utombordsmotorer är ofta ganska lätta att stjäla, betingar ett stort värde och säljs till mindre nogräknade kunder – i många fall beställare av stölden.

En ny utombordare kostar runt 1.000 kronor per hästkraft, alltså ofta 100.000 kronor och uppåt. En 125 hästars maskin kan väga uppåt 150 kilo, men det har visat sig inte varit något hinder.

Arboga båtklubb, som har medlemmar från hela Mälardalen, har under våren råkat ut för ett par stölder och av den anledningen har man nu förbättrat säkerheten och gjort flera nya åtgärder.

– Vi har nya förstärkta grindar, en järnvägsbom framför dem, betongsuggor som hindrar biltrafik och vi har dessutom röjt sly så att det blir full insyn. Vi har även kamerabevakning, säger  Eie Gillheim, ordförande i Arboga båtklubb.

Sjöpolisen i Västerås rekommenderar att låsa motor och båt med godkända lås, samt att märka motorn med mikropunkter (microdots) eller en GPS-sändare.

– Vi har runt 50 stölder varje år i Västmanland, så problemet är stort, säger sjöpolis Mattias Olander vid Västeråspolisen.

Något man också ska se upp med är att en båt på trailer är extremt lättstulen om den inte är ordentligt fastsatt med godkända lås.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.