Alliansen tog hem kampen om ordförandepost – tack vare SD

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen avgjordes det vem som ska ha ordförandeposten i Skinnskattebergs fullmäktige. Alliansens kandidat tog hem kampen – med hjälp av Sverigedemokraterna.

Efter en sluten omröstning stod det på måndagen klart att Alliansens kandidat, Bo Öberg (M), blir kommunfullmäktiges ordförande i Skinnskatteberg.

Och det var Sverigedemokraterna som fällde avgörandet.

– Ja vi fick stöd från dem och jag är glad att vi vann, säger alliansledaren och Folkpartisten Carina Sándor.

Kommunalråd mindre glad

Mindre glad var dock det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson. Han menar att Alliansen självklart har rätt att nominera en egen kandidat, men att man sökt Sverigedemokraternas stöd, något han tycker är märkligt med tanke på hur det har sett ut på den högre politiska nivån.

– När Stefan Lövén blev statsminister, då gjorde de borgerliga partierna det enda rimliga och sökte inte stöd hos SD utan lade ner sina röster för att inte fälla Lövén och hålla Sverigedemokraterna utanför. Här i Skinnskatteberg valde man istället att söka stöd hos Sverigedemokraterna vilket är mycket uppseendeväckande då man tidigare sagt att man inte vill ha med dem att göra, säger han.

Carina Sándor tycker att kopplingen till Sverigedemokraterna är långsökt.

– Vi förhåller oss inte till Sverigedemokrater och ämnar inte att samarbete med dem, slår hon fast.

Fokus på fel saker

Men ni fick ju draghjälp av SD, ett parti som dina partikollegor har tagit starkt avstånd ifrån.

– Jag tycker inte heller om Sverigedemokraternas politik. Att de stödde oss här berodde ju inte på vår politik, utan det berodde framförallt på hur de rödgröna har betett sig i fullmäktige, det har Sverigedemokraterna själva sagt. Jag kan förstå att människor diskuterar den här frågan men fokus ligger ju kring fel saker. Det handlar inte om att vi stöttar SD. Vi tror att det här är det bästa för Skinnskattebergs kommun och det handlar om Alliansen, inte Sverigedemokraterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.