Foto: TT

Ambulanser rycker ut på bakfylla

Uppdaterad
Publicerad

Sedan SOS Alarm tog över ansvaret för ambulanssjukvården i Västmanland har antalet utryckningar ökat. ”De som tar emot samtalen har inte rätt kunskap”, säger ambulanssjukvårdschefen Fredrik Leek.

I november tog SOS Alarm över ambulansdirigeringen i Sörmland, Västmanland och Uppsala samt Gotlands kommun. Tidigare hade företaget Medhelp ansvar, men efter att de menat att de behöver mer pengar än vad som man avtalat om för att driva driften bröts kontraktet.

– Den tjänst som Medhelp erbjöd var bra, men sedan höll de inte vad de avtalat om på andra sätt, säger ambulanssjukvårdschefen Fredrik Leek.

Henrik Wikström arbetar som ambulanssjuksköterska och han bekräftar den bilden.

– Nu har jag exempelvis åkt på bakfyllor. Det har jag aldrig gjort tidigare. Som det ser ut just nu handlar det om resursslöseri, säger han.

SOS Alarm tillbakavisar kritiken

Anders Klarström är informatör på SOS Alarm . Han säger att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

– Det är alltid mycket lättare för de som möter patienten att göra en mer korrekt bedömning. Men gällande bakfyllor så har jag själv åkt ut på sådana när jag åkte ambulans på 70-talet.

Landstinget kan ta över

Det nuvarande avtalet med SOS Alarm löper ut i maj 2015. Landtingsrådet Kenneth Östberg säger att de under nästa månad kommer att ta beslut gällande hur ambulansdirigeringen ska fungera och det är inte uteslutet att landstingen Sörmland, Västmanland och Uppsala samt Gotlands kommun tar över driften själva.

– Givetvis är det en del frågetecken som måste rätas ut. Det är inte helt lätt att sköta det i egen regi, men om vi ska fortsätta ha SOS Alarm så är jag rätt säker på att vi kommer ställa krav på fler sjuksköterskor vid telefonen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.