Foto: SVT

Ändrade vårdvillkor för papperslösa

Publicerad

Subventionerad vård införs i Västmanland Idag beslutade landstinget i Västmanland att asylsökande, papperslösa och gömda flyktingar ska ges samma vård som alla andra som är bosatta i länet. Förändringen kommer att börja gälla vid årsskiftet.

– Den största förändringen är att de i och med det här vågar söka vård i tid. Som det är nu söker man vård för sent och i det akuta skedet, då blir det både dyrare och skapar mänskligt lidande,  säger Juha Rundgren (V) som är landstingsråd och har drivit frågan.

Beslutet innebär att papperslösa, gömda flyktingar och asylsökande ska få tillgång till subventionerad vård. Idag har de papperslösa och de gömda flyktingarna endast tillgång till akutvård, kostnader som de dessutom får stå för själva. Det är något som kritiserats hårt av bland annat FN och Svenska kyrkan.

”Etik och moral inom vården”

Ytterligare ett argument för en vård på lika villkor är att vårdpersonalen ska kunna följa sina etiska koder. Det innebär bland annat att vårdpersonalen ska ha patientens hälsa som främsta princip och aldrig frångå principen om människors lika värde.

–  Det är en fråga om etik och moral inom vården. Och vårdpersonalen ska aldrig behöva fundera på vilken juridisk status en patient har, säger Juha Rundgren.

Regeringen utreder lagen

På riksnivå håller Regeringen håller på att utreda om lagen ska ändras så alla som uppehåller sig i Sverige ska ha rätt till subventionerad vård. Men redan nu har flera landsting i landet infört egna riktlinjer för sjukvården som också innebär utökad vård för, däribland Västmanlands län. Om förändringen kommer innebära högre vårdkostnader kan inte Juha Rundgren ge något svar på i nuläget.

–  Det ligger i sakens natur då vi inte vet hur många människor det handlar om och vilken hälsostatus de har. Så någon siffra kan jag inte nämna. Och det är egentligen helt ointressant i det här sammanhanget för det handlar om mänskliga rättigheter för alla, säger Juha Rundgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.