Här hade anställd sex med våldtäktsman

Anställda hade sex med fångar

Uppdaterad
Publicerad

Inom kriminalvården i Västerås har två vårdare på kort tid fått sluta sina jobb på grund av att de inlett sexuella relationer med intagna. De senaste åren har minst sex fall upptäckts i Västmanland.

Inne på Tillbergaanstalten i Västerås inledde en kvinnlig vårdare och en våldtäktsdömd intagen en sexuell relation. Något som bryter mot kriminalvårdens regler, och vårdaren har nu sagt upp sig. Ytterligare ett fall utreds just nu, denna gång inom frivården i Västerås där en frivårdsinspektör inlett en relation med en grov kriminell hon var kontaktperson till. Hon är tillsvidare avstängd från sin tjänst.

-Jag ser mycket allvarligt på det här, vi reagerar alltid omedelbart på sådana här ärenden inom kriminalvården, säger Christer Fränndeby chef Kriminalvårdsanstalten Tillberga samt frivården i Västerås.

”Personer blir kära”

I kriminalvårdens egna dokument från 2007 med vision och värdegrund för de anställda kan man läsa att ett av nyckelorden är att man ska jobba klientnära-personligt men inte privat. Ändå sker gång på gång överträdelser, vårdare inleder relationer med intagna. Förutom de två aktuella fallen i Västerås så fick minst fyra vårdare på Salbergaanstalten i Sala sluta mellan 2007 och 2009 efter att ha haft sexuella relationer med intagna.

– Många gånger är det den mänskliga faktorn i det här. Personer blir kära och vi har riktlinjer för vilket ansvar man själv har som anställd när det inträffar, säger Christer Fränndeby.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.