Foto: SVT

Arabisk filmfestival landar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen har Europas största filmfestival, för arabisk film, premiär på biografen Elektra i Västerås. Festivalen är en del i en landsomfattande turné, med fokus på mångfald och tolerans.

– Vårt syfte är att bredda biografutbudet med ny film. Men vi jobbar också för mångfald och tolerens och det bästa sättet att få folk att mötas är att träffas och dela en filmberättelse, säger Josef Kullengård, projektledare för festivalen.

Det är Malmö Arab Film Festival som årligen arrangerar Europas största filmfestival för arabisk film.

Sedan starten 2011 har festivalen alltid arrangerats i Malmö, men under förra året  påbörjades en landsomfattande turné, som heter ”Arabisk film på turné – för mångfald och tolerans”. Turnén innebär att filmfestivalen, på tolv månader, arrangeras i tolv olika städer runtom i Sverige.

Filmfestivalen, som pågår i två dagar, innehåller förutom flera arabiska filmer, också seminarier och skolbiovisningar. Dessutom finns några av skådespelarna på plats för att berätta om och diskutera filmerna.

– Denna festival är bra, eftersom det blir ett kulturutbyte, säger skådespelerskan Maria Lalouaz, som har huvudrollen i den marockanska filmen ”The Miscreants ”, som visas under festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.