Foto: SVT

Arbetarnas semesterby kämpar för sin överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika stugbyn på Södra Björnön, i Västerås, har funnits sedan 1930-talet. Men nu är framtiden osäker och alla hyresgäster har sagts upp.

– Efter 27 somrar känns det vemodigt att flytta härifrån. Jag tycker synd om barnfamiljerna som brukar vara här – nu kan de inte åka till stugan mer, säger hyresgästen Jouko Paukku.

För några veckor sedan kom beskdet att alla hyresgäster i stugbyn på Södra Björnön måste packa ur och lämna stugorna senast den 28 februari 2015. Anledningen är att Personalstiftelsen Södra Björnön, som äger och driver stugverksamheten, inte har råd att ha kvar den.

Förutom de 62 stugorna hör också ett 20-tal husvagnsplatser och en festlokal till anläggningen, som har funnits på Södra Björnön sedan 1930-talet.

Det var Asea som byggde stugorna, för att deras anställda skulle få komma ut i naturen.

Under många år hyrdes stugorna bara ut till anställda. Men för att få fler hyresgäster, ändrades reglerna för några år sedan, så att vem som helst kunde hyra. Men trots det har ägarna fått kämpa med ekonomin i flera år.

– Det här är en gammal anläggning och det är ett jättestort underhåll på den. Stugorna är också relativt enkla, vilket gör att vi inte kan höja hyrorna mer, säger Peter Malm, ordförande för Personalstiftelsen Södra Björnön.

Stiftelsen håller på att titta på flera lösningar, men exakt vad som kommer hända med stugbyn vet man inte i dagsläget. Och för Jouko Paukku är stugan snart bara ett minne blott:

– Jag kommer sakna grannarna mest, säger han.

Stugbyn på Södra Björnön

* Byggdes av Asea på 1930-talet

* består av 62 stugor, ett 20-tal husvagnsplatser och en festlokal

* 38 hyregäster som hyr april till oktober

* Hyran för stugorna ligger på strax över 9 500 kronor/säsong

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.