Åsa Hallin Foto: SVT

Åsa höll på att frysa ihjäl som hemlös

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blir hemlösa i Västmanland och nu när kylan är här riskerar många både liv och hälsa. På fredagen medverkade representanter från Västerås kommun i en stor konferens för att hitta lösningar.

Det är hemlöshetsdagen i Örebro under fredagen. 100 deltagare från olika kommuner i Sverige, bland annat Västerås samlas till konferens för att diskutera lösningar tillsammans med frivilligorganisationerna. Och Åsa Hallin till exempel vet hur det är att inte ha ett hem.

– Det är hemskt! För att klara sig får man försöka ta sig in i trappuppgångar och till exempel ta tillflykt till sjukhuset. Det är inte en säker situation alls, jag har bland annat varit med om att jag nästan frös ihjäl i snön en vinter men då hittade polisen mig, säger Åsa Hallin som varit hemlös men idag fått en bostad.

Fler hemlösa i hela samhället

– Det är en otroligt allvarlig situation. Vi ser att hemlösheten breder ut sig, dessutom över fler samhällsgrupper och att det blir allt fler kvinnor också. Det är fler människor som står utanför helt enkelt, säger Carina Dahl som är ombudsman för den socialpolitiska gruppen Verdandi, som jobbar bland annat med akut hemlösa.

Och det här är en bild som Socialstyrelsen håller med om. Fler blir hemlösa i fler grupper i samhället. Det berör såväl unga som EU-migranter och kvinnor. Det gör också att fler barn hamnar i en utsatt situation.

Kommuner saknar kartläggning

I Västerås ökade antalet hemlösa personer med 35 procent förra året, och runt 552 personer är utan hem i kommunen men hur stort mörkertalet är det vet man inte. Och när länsstyrelsen i Västmanland försökte ta ett helhetsgrepp då visade det sig att många Västmanlandskommuner inte ens har gjort någon kartläggning.

Och i doktorsavhandlingar, rapporter och uppsatser som har studerat just kommunernas insatser konstaterar man att kommunerna måste börja ta ett större ansvar.

– Absolut, kommunerna behöver stötta friviliigorganisationerna mer men framför allt är det en fråga om samhällsbyggnad. Att bygga bostäder, snabba upp bygglov, se till att hitta koncept för billiga bostäder, ja det finns många tips och kommunerna måste ta sitt ansvar totalt och inte bara tro att det är socialtjänsten som ska lösa det här, säger Carina Dahl Verdandi.

– Jag tycker inte att politikerna tar den här frågan på tillräckligt stort allvar. Inte alls! För mig var det helt avgörande att få en bostad. Har man inget hem utan måste driva omkring på stan hela dagarna och klara sig på nätterna är det helt omöjligt att få ordning på sitt liv, säger Åsa Hallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.