Foto: SVT

Barngrupperna växer i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Barngrupperna på förskolan är större än de officiella siffrorna visar. Det visar en rikstäckande granskning som SVT gjort. I Västerås har kommunen minskat barngrupperna i flera år, men nu börjar trenden vända igen.

SVT har låtit opinionsföretaget Novus fråga barnskötare i hela landet hur många barn som faktiskt är på deras avdelningar. Den största delen, 45 procent, hade barngrupper med 15-20 barn. Men 13 procent hade barngrupper med 25 barn eller fler.

– Hon började bli väldigt glad när hon ramlade och slog sig. Då förstod jag att det faktiskt handlade om att då får Ingrid sitta i frökens knä och få lite omsorg och tröst. Jag insåg att det fanns många olika uttryck bland barnen för att fröknarna inte hann med, säger föräldern Marion Iversen. Hennes barn går på en förskola i Göteborg där föräldrarna länge kämpat för mindre barngrupper.

SVT granskar förskolan

I Västerås har kommunen jobbat aktivt med att minska barngrupperna, och lyckats med det. Mellan år 2005 och 2010 minskade grupperna med ungefär två barn per grupp i genomsnitt. Men därefter har det skett ett trendbrott, och grupperna har börjat öka igen, enligt kommunens egna siffror. I början av 2012 hade förskolorna grupper på 15,7 barn i snitt.

Vad beror det på att det ökar?

– Förmodligen flera faktorer. En kan vara att man inte hinner bygga ut i den takt som barnen ökar. Nu behöver vi förskollärare dessutom, så det kan vara personella brister. Men också det att ibland så är det bara ett eller två extra barn i ett område, och då kan man inte öppna en ny avdelning utan får ta in fler barn, säger Katarina Lindh, förskolestrateg i Västerås kommun.

Tankar på nya avdelningar framöver finns. Men i år har kommunen valt att skaffa så kallade förskolebussar.    

– Västerås har köpt in två förskolebussar som representerar en avdelning var. Så vitt jag vet så fungerar det riktigt bra. Barnen tycker att det är roligt att vara ute hela dagen, säger Katarina Lindh.

Är det ett sätt att möta att grupperna ökar i storlek?

– Delvis kan det vara det, därför att man kan placera bussen där det ökar mest.

Barngrupper Västerås

Antal barn per grupp i genomsnitt i februari:

2005: 17,3

2010: 15,2

2012: 15,7

Källa: Västerås kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet