Den vänstra bilden, tagen i juni, visar ett grönskande skogslandskap. Den högra bilden visar samma område efter branden, totalt utbränt. Foto: Lantmäteriet

Flygbilder visar förödelsen efter skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden som rasat i Västmanland klassas som den största i modern tid. Nu släpps flygbilder som togs före och efter branden, och som visar förödelsen i det drabbade området.

Flygbilderna som Lantmäteriet nu släpper är tagna i juni och ställs mot helt nya bilder av brandområdet från den 16 augusti.

– Den visar skog som har brunnit ned, träd som har ramlat och blivit plockepinn. Man kan även se skog som ser ganska frisk ut mitt i ett område som härjats av branden, säger Kristina Kallur Jäderkvist vid Lantmäteriet, och fortsätter:

Skogsbranden i Västmanland

– Det finns ställen där det fortfarande pyr rök från marken.

Via en demotjänst på Lantmäteriets hemsida kan man också se hur skogsbranden har förändrat landskapet, och zooma och panorera flygbilderna. Bilderna kan framförallt vara av stor betydelse för skogsägare, försäkringsbolag och olika myndigheter.

– De ska användas av dem som ska hantera det som händer nu efter skogsbranden, bland annat Skogsstyrelsen. De ska se över hur mycket som blivit förstört och vilka åtgärder man måste göra, säger Kristina Kallur Jäderkvist.

Miljoner kubikmeter virke

Skogsstyrelsen fick bilderna i måndags och har börjat titta på dem. De kommer under torsdagen eller fredagen att uppdatera sin brandkarta där de samlar kartor över brandområdet.

– Vi har också en markfuktighetskarta, som är behjälplig när vi går in med skogsmaskiner, säger Svante Larsson, projektledare vid Skogsstyrelsen.

Hur omfattande är skadorna?

– Det är ett arbete som vi inte är klara med än. Vi har tidigare haft en uppskattning på runt två miljoner kubikmeter virke, men det är preliminära siffror som kommer att uppdateras, säger Svante Larsson.

Skogsstyrelsen uppgav den 6 augusti, då branden fortfarande inte var under kontroll, att 2,37 miljoner kubikmeter virke brunnit upp. Det uppskattades ha ett marknadsvärde mellan 300-600 miljoner kronor

Den svåra skogsbranden startade den 29 juli. Först den 11 augusti uppgavs den vara under kontroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet