Foto: SVT

Bönder överklagar miljödom

Publicerad

Vattenregleringen av Mälaren är en het potatis för lantbrukarna runt Sveriges tredje största sjö. Lantmännen har nu överklagat domen från Mark- och miljööverdomstolen som gav grönt ljus för en reglering.

En reglering innebär längre vårflod och höjda vattennivåer, något som skulle göra det omöjligt att låta kreatur beta av de lågt belägna ängarna.

– Vårfloden skulle vara över först i mitten av maj och då har gräset vuxit sig alldeles för högt för att korna ska beta. De äter inte det långa gräset, helt enkelt. Då måste vi röja maskinellt, om det överhuvudtaget går, säger Marcus Skure, lantbrukare med ängsmark vid Mälaren.

Själva regleringen ska ske vid Slussen i Stockholm och tillståndet i domen ger grönt ljus för högre vattennivå och längre vårflod. Därför överklagar lantmännen domen till Högsta domstolen och över 300 bönder står bakom överklagandet av miljööverdomstolens dom.

– Vi vill få klarhet om domen strider mot EG-regelverket kring Natura 2000 och om den är förenlig med svensk grundlag, säger Christine Andersson, jurist på LRF-konsult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.