Foto: SVT montage

Brandhill bränner till – igen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot i Västerås, Börje Brandhill, slog till i veckan när han attackerade vänsterpartiets Rosanna Dinamarca med nedsättande kommentarer om hennes utseende. Det är inte första gången Sverigedemokraten tar bladet från munnen.

För en tid sedan klev vänsterpartiets Rosanna Dinamarca in vid riksdagens öppnande med en t-shirt med texten: ”SD = rasister”.

Ett tilltag som fick Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot, Börje Brandhill, att brinna av.

”Tvärs över hennes slappa byst stod en direkt svinaktig anklagelse mot vårt parti. Sådana uppvisningar anstår inte en indianska (tycker att hon påminner om Sitting Bulls squaw)”, basunerade Brandhill på sin facebooksida.

Och han nöjde sin inte med det utan fortsatte att attackera.

”Finge jag bestämma skulle pöket per omgående utvisas till det land som hennes efternamn skvallrar om”.

Uttalandena mötte reaktioner

Reaktionerna på Börje Brandhills uttalande lät inte vänta på sig. Till VLT säger Rosanna Dinamarca att hon inte är förvånad över Sverigedemokratens tilltag.

– Han är både rasist och antifeminist, säger hon till tidningen.

Även inom Brandhills egna led ser man inte med blida ögon på uttalandet.

– Det här är inte på något sätt i linje med hur vi i partiet kommunicerar. Vi använder inte sådant språk och att uttrycka sig om andras utseende är inget som partiet står bakom, slår Ann-Christine From Utterstedt, SD:s ordförande i Västerås, fast.

Debatten om Dinamarca är inte första gången som Börje Brandhill hamnat i blåsväder. Tidigare i år gick han ut i en debattartikel där han menade att invandrare inte tillför en enda krona till svensk ekonomi.

2011 skrev Börje Brandhill i en opublicerad insändare, mejlad från hans officiella adress, att flyktingar till nittionio procent är snyltare och parasiter.

 Det är ju inte första gången som Börje Brandhill tar bladet från munnen på det här sättet.

– Jag vet och jag blir väldigt besviken att man gör såhär när man företräder oss.

Vilka konsekvenser kommer det här att få?

– Vi kommer att belysa det här internt via distriktsstyrelsen och medlemsutskottet. Vart det kommer sluta är för tidigt att säga i nuläget.

Kan det bli tal om uteslutning?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det är upp till styrelsen och utskottet att avgöra om det kan bli aktuellt med uteslutning.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.