Revisorn Martin Lindahl från PwC lämnade granskningen idag. Fagerstas nya kommunalråd Martino Wallsten (S) var också på plats. Foto: Madeleine Longo

Chefens avtal färdiggranskade

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av Fagersta kommuns konsultavtal med Harold Nilsson, chefen för Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, är nu klar.

Chefen för Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, Harold Nilsson, har fått lön, pension och konsultarvode. Det innebär att han fått ut totalt 12,2 miljoner kronor under fyra års tid. Fagersta kommun begärde en oberoende granskning av avtalen och nu är den klar.

De huvudsakliga punkterna som uppmärksammades var att det kan finnas stora skatterisker och att de totala antalet arbetade timmar bör ses över det ser ut som dubbla heltider i rapporten. PwC tog även upp riskerna som finns med att ha en bisyssla när man är heltidsanställd.

– Det är allvarligt att PwC tar upp skatterisken och hela granskningen har uppenbara tecken och rekommendationer som vi kommer behöva följa och titta närmare på, säger kommunalrådet i Fagersta, Marino Wallsten (S).

Norbergs kommun kommer också behöva ta ställning till granskningen eftersom Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) innefattar både Fagersta och Norbergs kommun.

– Vi behöver gemensamt fatta ett beslut hur vi ska ta det här vidare, säger Marino Wallsten (S).

Vad kommer ni att göra för åtgärder kring de punkter som tagits upp?

– Dels ska man titta närmare på de skattemässiga frågorna, de upphandlingsregler som gäller och mycket faller tillbaka på kommunen. Vi behöver reda ut vilka fel som begått och hur vi åtgärdar dem för att undvika problem i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.