Foto: TT

Dataforskare invaderar Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns runt 300 dataforskare från hela världen i Västerås för att diskutera utveckling och trender inom datavärlden. Under veckan hålls nämligen den internationella datakonferensen Compsac, Computer Software and Applications Conference.

– Syftet är att forskare och folk som jobbar i industrierna ska träffas och diskutera forskningsresultat för att bredda detta område, säger Cristina Seceleanu, som är projektledare för konferensen och docent i datavetenskap på Mälardalens högskola,

Det är Mälardalens högskola som arrangerar årets upplaga av Compsac, en internationell konferens som IEEE Computer Society – världens största branschorganisation för främjande av teknik, står bakom.

Genom föreläsningar och workshops kommer dataforskare att diskutera trender och utveckling när det gäller datorer, programvara och teknik.

Få tips och idéer

En av deltagarna är dataforskaren Detlef Streitferdt, från Tyskland. Han har varit på konferensen tidigare år och har en del förväntningar.

– Jag hoppas att få utbyta idéer, se vad andra gör och få tips om var olika frågor är aktuella runtom i världen.

Förenkla vardagen

Den senaste trenden när det gäller forskning inom datavärlden handlar mycket om att utveckla och förbättra programvara, så att den blir så bra som möjligt när det gäller service och säkerhet.

– Datorer ska i princip förenkla våra liv. De ska vara programmerade på ett smart sätt för att till exempel kunna sköta våra hus när vi är bortresta, vattna blommorna och dylikt, säger Cristina Seceleanu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.