Den värsta flygkatastrofen hade kunnat undvikas

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det 54 år sedan den värsta flygkatastrofen, med civila offer på marken, inträffade i Sverige. Ett svenskt stridsflygplan kraschade in i ett hus i Vikbo, utanför Köping och sju personer omkom. Och om några veckor kommer boken som bland annat berättar att olyckan kunde ha förhindrats.

– När jag läste att haverikommissionen, i sin rapport, skrev att olyckan kunde ha undvikits, kände jag att detta måste de efterlevande få veta, säger Ulf Eneroth, journalist och författare till boken ”Haveriet – flygvapnet och Kalla krigets offer”.

År 2010, när det var 50 år sedan flygkatastrofen i Vikbo inträffade, skrev Ulf Eneroth en artikelserie om katastrofen. I artiklarna, som publicerades i Bärgslagsbladet/Arboga tidning, kom det fram att katastrofen kunde ha undvikits.

Flygvapnet visste nämligen om de brister som orsakade olyckan, men åtgärdade dem inte. Allt detta kunde Ulf Eneroth läsa sig till i haverikommissionens rapport. Och efter att ha läst den insåg han att det fanns mer att berätta. Dels om händelsen i sig och dels om flygvapnet.

I början av november släpps hans bok ”Haveriet – flygvapnet och Kalla krigets offer”. Men det har alltså tagit över 50 år innan någon avslöjat att det svenska flygvapnet flög med stridsflygplan som man visste hade brister. 

– Att det här inte har kommit till allmänhetens kännedeom tidigare, är för mig en gåta. Jag drar slutsatsen att när rapporten kom, skrev man om den utan att ha läst den och Flygvapnet berättade inte hela sanningen, säger Ulf Eneroth.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.