Crosskart – mer körglädje än blodigt allvar

Uppdaterad
Publicerad

Även om en SM-final ger nerv handlar det fortfarande mer om körglädje än blodigt allvar när hemmaåkarna laddar inför crosskartens avgörande SM-tävling.

– Vi är här för att ha roligt, säger Christian Eklund som kör 250 cc för Västerås Motorsällskap.

Han har precis som många andra förare en massa år av annan motorsport bakom sig innan han fastnade för crosskarten. En sport han brukar beskriva som en blandning av cross, fyrhjulig motorcykel och gokart.

– Det känns som det går så in i helskotta fort. Att sitta mellan fem och tio centimeter från marken när den gör 160 km/h, det känns som att åka i 200, säger han.

Christian beskriver själv sin åkstil som bred – han kör på sladd. Även om den optimala körningen tidsmässigt skulle vara så lite sladd som möjligt kan han inte låta bli.

– Ju mer sladd man har desto roligare är det, säger han.

SM-finalen i Västerås är den sista i raden av sex deltävlingar och körs av närmare 90 åkare. Överst i resultatlistan inför helgens tävling finns Per Björnson, Årjängs MK som också är regerande mästare i 650 cc-klassen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.