Foto: SVT

Dödsolyckan kunde ha undvikits

Uppdaterad
Publicerad

Sorgen efter gårdagens dödsolycka i Fagersta är stor.

Det var vid 15-tiden på torsdagen som den svåra tågolyckan inträffade vid Västanfors tågstation i Fagersta. Enligt polisen var det när en 17-årig flicka skulle gå över tågspåren som hon blev påkörd och avled.

– Olyckan inträffade precis vid perrongen där man går över spåren för att komma till persontågen. Hon såg nog inte att godståget kom, säger Carl-Gustaf Johansson på polisen i Fagersta.

Intill platsen där olyckan inträffade är marken täckt av ljus. I en liten klunga står några ungdomar och håller om varandra för att ge tröst i den stora sorgen.

– Jag kände henne ganska väl för jag åkte tåg med henne nästan varje morgon. Att inte få se henne mer på morgonen kan jag inte förstå, säger Joachim Pernbratt och tänder ett ljus.

Den stora sorgen kunde dock kanske ha undvikits.

”Kan inte förstå att någon sånt här händer”

Järnvägsstationen i Västanfors är hårt trafikerad av både tung godstrafik och persontåg. För att komma till perrongen där persontågen avgår måste resenärerna gå över spår där godstågen stundtals passerar – en övergång som är förenad med fara menar Maria Hammarström som ofta tar tåget från Fagersta.

– Det finns ju inte några ljus- eller ljudsignaler som uppmärksammar oss resenärer på att ett tåg passerar. Godstågen bara blåser förbi, säger hon.

Kanslichefen för Fagersta kommun, Stefan Lejerdahl, håller med om att säkerheten kring övergången kan ifrågasättas.

– Det ser ut som det gör på många andra stationer i landet, tyvärr måste man många gånger passera spår för att ta sig till tåget och det är naturligtvis en stor säkerhetsbrist om man kan gå över spåren när ett tåg kommer. Vi vill att Trafikverket utreder den här olyckan noggrant, säger han.

Planer på järnvägsbom

Trafikverket, som ansvarar för säkerheten kring stationsområdet, kommer att utreda händelsen. Vad utredningen kommer att ge är för tidigt att säga menar Britt Lisra, säkerhetsstrateg vid Trafikverket. Men man har redan planerat att sätta upp en järnvägsbom med ljus- och ljud som uppmärksammar resenärer på passerande trafik.

Med det händer inte förrän om flera år.

– Vi ska byta ut ställverk och i samband med det kommer vi att uppgradera skyddet kring spåren där olyckan inträffade. Det planeras vara klart våren 2017, säger Britt Lisra.

Skulle man inte ha tänkt på det tidigare?

– Det har vi gjort, men kopplat till signaltekniska orsaker så har vi inte kunnat genomföra det här tidigare.

Tågresenärer i Fagersta säger att de endast uppmärksammas om passerande tåg via stationens högtalarsystem. Tycker du att det är tillräckligt?

– Som jag sade tidigare så har vi på grund av signaltekniska orsaker inte haft möjlighet att genomföra de här åtgärderna än.

Joachim Pernbratt sväljer hårt och tittar på samlingen av ljus som blir allt större på marken.

– Jag kan inte förstå att något sådant här kan hända, det känns förjävligt.

Något datum för när utredningen av dödsolyckan i Fagersta ska vara klar är ännu inte satt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.