Fallskärmshoppare allvarligt skadad – kraschade på tak

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan inträffade på Johannisbergs flygplats under måndagseftermiddagen.

Johan Julin, instruktör på fallskärmsklubben Aros som var med på plats, beskriver olyckan som något som inträffade under de sista sekunderna av hoppet.

-Han slog i hustaket och sedan i marken.

Orsaken kan ha varit ren otur eller en felbedömning. Enligt Johan Julin var den 42-årige mannen rutinerad och vädret gynnsamt för fallskärmshopp.

Mannen, som är hemmahörande i Västerås, var vid medvetande när han blev hämtad av ambulans och fördes till Centrallasarettet. Enligt Maria Rupla, befäl vid Västmanlandspolisens länskommunikationscentral, är hans skador inte livshotande.

I Sverige görs ungefär 90 000 fallskärmshopp om året. Enligt Svenska fallskärmsförbundets statistik skadar sig svenska hoppare ungefär en gång på 2 000 hopp. Skadorna varierar från fotstukningar till benbrott och uppkommer nästan uteslutande vid landning.

Dagens olycka skedde i samband med en så kallad ”högfartslandning”, vilket är en avancerad teknik med högre skaderisk.

Olyckan kommer att utredas av klubben, Svenska fallskärmsförbundet och Luftfartsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.