Foto: SVT

Fick rätt i domstol – men Eva får ingen assistans

Uppdaterad
Publicerad

Eva studerar på Mälardalens Högskola, men bor i Göteborg där hon är beviljad assistans enligt lagen om särskilt stöd till funtionsnedsatta, LSS, med 45 timmar i månaden. Nu vill Eva flytta till Västerås, men då slår bromsen till.

Hon säger att hon träffat en biståndsbedömare i Västerås som gett beskedet att hon inte kunde bevilja assistans, trots att Eva Fridh tidigare vunnit en domstolsprocess som gett henne rätt till stöd.

– Jag kan inte förstå hur kommuner kan göra så olika bedömningar. Jag har tidigare fått assistans i alla kommuner där jag bott. Det här känns inte rättssäkert, säger Eva Fridh till Västmanlandsnytt.

Om hon inte får den assistans hon behöver för att hennes liv ska fungera måste hon kanske bo kvar i Göteborg, något hon inte vill.

– Jag vill ju flytta till Västerås. Jag trivs bra här och kan inte förstå varför jag inte ska kunna komma hit, avslutar Eva Fridh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.