Fler gör skuldsaneringar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skuldsaneringar som anmäldes till Kronofogden förra året i Västmanland var mer än dubbelt så många som gjordes för fem år sedan. Stina kontaktade en skuldrådgivare för två år sedan då hon till sist inte orkade inte mer.

Stina var delägare i ett företag, men år 2007 fick hon nog. Hon valde att behålla sitt företag, men med en annan verksamhet. Då blev hon tvugnen att investera nya pengar i företaget och det blev startskottet för den kommande kris hon sedan hamnade i.

Fick självmordstankar

– Man kämpade på hela tiden och hade flera lån, så allt låg ju över en. Jag stämplade ut mina stämplingsdagar och hamnade till sist i fas 3, säger Stina.

Till sist kände hon hur livsgnistan i henne försvann. Hon började få självmordstankar när hennes situation blev som allra mest ohållbar.

– Ja, då var det så svart, så då ville inte jag vara kvar på jorden, säger Stina.

Skuldrådgivare blev vändpunkten

Stinas ekonomiska situation blev till sist ohållbar, så hon blev tvugnen att kontakta en skuldrådgivare. Men trots alla motgångar blev just det vändpunkten i krisen.

– Det var helt underbart och en lättnad. Man har ju skuldkänslor och jag är uppvuxen i en miljö där man ska vara skuldfri.

Det första Stina fick göra var att komma ut och träffa människor och sysselsätta sig med saker där hon slapp ha krav på sig. Hon är nu inne på sitt andra av fem skuldsaneringsår och känner sig tacksam över att fått den hjälp hon behövde.

– Man fick livsglädjen tillbaka, säger hon.

Kan känna skam

Skuldrådgivaren Christina Lundin Hellström får dagligen ta emot besök från personer som lever eller har levt med stora skulder. Hon hjälper personer i ekonomisk kris.

– Folk hör av sig till mig när man inte orkar längre. Antingen klarar man inte av att betala sina skulder eller så har det legat hos Kronofogden i många år, säger Christina Lundin Hellström.

Hon menar på att skulderna aldrig minskar, utan ökar även om man betalar varje månad.

– Folk mår jättedåligt i de här situationerna och de känner skam att berätta om det för andra. Det viktigaste är att det finns hjälp att få, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.