Foto: SVT

Fler preventivmedel billigare

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsstyrelsen beslutade under onsdagen att subventionera ytterligare tre preventivmedel i Västmanland.

Landstingsstyrelsen har lagt till ytterligare tre preventivmedel, utöver de som redan finns på listan, som ska subventioneras.

Det handlar om p-ringen Nuvaring, ett lågdoserat p-piller vid namn Yaz och Jaydess som är en mindre hormonspiral för unga.

– Sveriges kommuner och landsting rekommenderar alla landsting och regioner att endast subventionera de preventivmedel som ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Vi anser att för närvarande är de medel som ingår i högkostnadsskyddet för få och väljer att komplettera med ytterligare tre preventivmedel, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S) i ett pressmeddelande.

Ungdomssubventionen gäller till 26-årsdagen vilket är ett år längre än de tidigare reglerna i Västmanland. Redan skrivna recept på andra preventivmedel gäller under maximalt ett år, skriver Landstinget i Västmanland i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.