Bo i koja – skryt på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av turism är på frammarsch – att turista där man inte riktigt känner sig hemma. Anledning? Ha något kul att berätta på sociala medier.

Kolarbyn i Västmanland är ett av Sveriges många naturnära boenden. På anläggningen får man bo i en koja, laga sin egen frukost och gå på utedass. Det finns varken elr eller wifi, ändå har anläggningen 1200 gästnätter per år.

-Jag tror att det är just det här enkla man är ute efter, säger Andreas Ahlsén som driver Kolarbyn. Till vardags sitter man framför en dator ocgh vardagen är inrutad med barn som ska till dagis och så. Det där vill man komma ifrån och uppleva lugn och natur.

Den här typen av turism är på frammarsch. Man vill turista där man inte riktigt känner sig hemma. När vi blir mindre vana vid att vara i skog och natur, får vi en större vilja att betala för den den typen av tjänster där vi guidas runt på en skogspromenad.

-Vi vill att någon visar oss var till exempel djuren eller svampen finns, säger Henrik Wester på Västmanlands Kommuner och Lansting, VKL. Det räcker inte längre med ett boende, man måste få någon form av upplevelse med sig från semester.

-Man vill ha med sig något att berätta om när man kommer hem. Det ska gärna vara något udda och lite konstigt som man upplevt på semestern, säger Andreas Ahlsén om vårt nya sätt att turista.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.