Foto: MAGAZIN24.SE

Flera uttagsautomater skimmade

Uppdaterad
Publicerad

Det var när en privatperson skulle ta ut pengar, och det inte kom några, som skimmingutrustningen upptäckes ovanpå luckan där sedlarna borde ha kommit ut.

Det var vid sextiden på fredagsmorgonen som polisen fick nys om att två bankomater blivit utsatta för fiffel. En privatperson skulle ta ut pengar på Nygatan i Arboga och gjorde precis som han alltid brukar göra. Till hans besvikelse och förvåning kom det dessvärre inte ut några pengar.

När han därefter undersökte luckan där sedlarna borde ha kommit ut upptäckte han att allt inte stod rätt till. Någon hade limmat fast skimmingutrustning på bankomaten. Privatpersonen bröt loss utrustningen och överlämnade den till polisen.

– Hur svår skimmingutrustningen är att upptäcka kan variera. Man monterar något mer eller mindre proffsigt, men den här är gjord för att smälta in, säger Martina Saghamre som är polisbefäl vid Länskommunikationscentralen.

Två fall på kort tid

Nästan samtidigt fick polisen även samtal från en ledig poliskollega som gått ett liknande öde till mötes. Men den här gången vid en uttagsautomat på Drottninggatan i Kungsör.

– I min värld låter det som att det finns ett samband. Med tanke på tid, plats och tillvägagångssättet så misstänker vi att det rör sig om samma gärningsman, säger Martina Saghamre.

Kollar även Köping

Även den skimmingutrustningen har tagits i beslag. Polisen har satt en patrull på att åka runt och kontrollera bankomaterna på de två drabbade orterna . Men för säkerhets skull söker de ännu bredare.

– Vi kontrollerar även Köping för att se om det finns fler, säger Martina Saghamre.

Polisen rubricerar händelserna som bedrägeri och anmälningar har upprättats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.