Barnen i kläm när problemen fortsätter hos socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 60-barnärenden blivit liggande på socialtjänsten på grund av underbemanning fick kommunen i uppdrag att förstärka bland personalen. Trots att flera månader gått är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tveksamma till att de åtgärder man vidtagit räcker.

I somras larmade socialtjänsten i Västerås om att ett 60-tal barnärenden blivit liggande i upp till två månader på grund av underbemanning. En majoritet rörde allvarliga missförhållanden, enligt lex Sarah-anmälan.

IVO:s bedömning kom fram till samma sak, nämligen att barn och unga i Västerås kommun gått miste om de insatser de har rätt till. Inför ett hot om vite på en miljon kronor krävdes förbättringar inom flera områden i juni.

Rekrytering pågår

Sedan dess har flera konsulter från bemanningsföretag rekryterats för att arbeta med utredningarna fram till årsskiftet. Andra verksamheter har också lånat ut socionomer för att hjälpa till.

Rekrytering pågår till flera nya tjänster och antalet arbetsledare kommer att ökas.

Tveksam till förbättringar

Trots det har det kommit in uppgifter om att situationen inte blivit bättre och att antalet ärenden som inte behandlas blir fler och fler.

Inspektionen för vård och omsorg är därför tveksam till om vidtagna åtgärder är tillräckliga för att minska risken för att något liknande inträffar igen och kommer nu att följa upp ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.