Västmanlandsprästen: ”Övergrepp orsak till homosexualitet”

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp och förträngda minnen kan vara orsaker till homosexualitet, det menar en kyrkoherde i Västerfärnebo som ikväll medverkar i Uppdrag Gransknings reportage ”Bögbotarna”. Flera av de medverkande prästerna säger sig kunna bota homosexualitet, något som Västerfärneboprästen dock inte vill ge sig på.

Förträngda minnen kan orsaka homosexualitet. Det menar kyrkoherden i Västerfärnebo-Fläckebo församling Mikael Nordin i kvällens Uppdrag Granskning 20:00 i SVT1. Mikael Nordin få då besök av Uppdrag Gransknings reporter som med dold kamera uppger sig vara homosexuell.

Efter elva minuter samtal säger kyrkoherden, som aldrig träffat personen förut och som inte vet något om honom följande:

– Man kan fundera över hur det uppstår, om det hänt något i livet som har rubbat... utvecklingen, relationer, sexualitet och sådant där. När det gäller det sexuella planet så skulle jag liksom rekommendera man ställer frågan ”Har jag blivit utsatt för någonting?”. Övergrepp eller någonting sådant där, när man var liten eller så. Ibland är det så att man förtränger och så vidare men så ändå vet man om det. Men jag vill gärna vara försiktig när jag pratar för det är rätt djupa saker, säger Mikael Nordin, kyrkoherde Västerfärnebo-Fläckebo församling.

Flera av de medverkande prästerna i Uppdrag Gransknings reportage säger sig kunna bota homosexualitet, men så långt går alltså inte Västerfärneboprästen beredd att gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.