Besökare fick prova robotkatter. Foto: SVT

Fredagsmys med forskare

Uppdaterad
Publicerad

Idag stod forskningen i centrum i Västerås. Mälardalens högskola bjöd skolelever och allmänheten för fjärde gången i rad på föreläsningar i samband med Forskarfredagen.

– Det är jätteviktigt att vi berättar om de projekt vi har och de resultat vi når till för allmänheten, säger vårdforskaren Christine Gustafsson.

Det pratades om allt från varför vi inte är rädda för monster längre till möjligheten att utveckla en röntgenteknik som upptäcker cancer innan den uppstår. Både på Culturen och på stadsbiblioteket visade högskolans forskare upp vad de sysslar med och gav inblickar i deras arbete.

– Jag tycker att det är vår uppgift att förmedla till studenterna vad vi gör och forskar kring. På så sätt blir det också tydligare för dem varför man måste läsa matte, säger forskaren Fredrik Ekstrand.

Robotkatten populär

Forskarfredagen är ett projekt över hela Europa som startades 2005 med syftet att göra forskning mer tillgänglig för allmänheten. I sammanlagt 300 europeiska städer gick satsningen av stapeln idag.

I Västerås var det bland allt som visades en sak som fångade elevernas intresse i synnerhet mycket. Robotkatten som utvecklades för demensvården.

– Att katten andas och spinner när man klappar den och att man använder den inom vården tycker jag är spännande, säger gymnasieeleven Elsa Perman.

Går att förändra världen

Nu hoppas man på Mälardalens högskola att Forskarfredagen har väckt forskarintresset till liv hos några av besökarna.

– Har man drömmar om att förändra världen så som svenska uppfinnare har gjort genom Skype och Spotify så finns möjligheten. Man behöver bara läsa vidare inom högskola och universitet, säger Fredrik Ekstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.