Foto: SVT

Frivilliga lämnar skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligarbetarna lämnar nu skogsbranden i Västmanland. 150 medlemmar har bland annat sett till att all rädningspersonal fått mat.

Andreas Weiborn, ledare för en av grupperna, är mycket nöjd med insatsen.

– Det här är en milstolpe för hur civila kan användas i svensk krishantering, säger han.

Skogsbranden i Västmanland

Frivilliga resursgruppen (FRG) Västerås kallades in för att stötta räddningsarbetarna på brandens fjärde dag. Många slöt upp snabbt efter att ha avbrutit sina semestrar eller tagit ledigt från jobbet.

– Det var kaotiskt inledningsvis men sedan fick vi grepp på det. Arbetet har inneburit tidiga morgnar och sena nätter men det har känts som att vi gjort skillnad, säger Andreas Weiborn, FRG-ledare.

14 dagar på plats

Totalt har minst 150 FRG-medlemmar från Västerås, Södermanland, Örebro, Dalarna och flera Stockholmskommuner varit på plats och hjälpt till vid insatsen.

– Vi har haft en logistisk funktion och bland annat delat ut 150-300 portioner mat varje dag. Vi har också servat brandmän och militärer med kaffe och mackor så att de orkat jobba 14 timmar i sträck, säger Andreas Weiborn.

På söndagen avslutade FRG Västerås sitt arbete efter 14 dagar på plats, den längsta insats som en FRG-grupp genomfört i Sverige.

– Konceptet är ganska nytt här men jag tycker att vi visat att civila har en viktig funktion att fylla i sådana här situationer, säger Weiborn.

Det här är FRG

 * En frivillig resursgrupp (FRG), är en form av samarbete mellan en kommun och frivilliga. Syftet är att ge kommunen tillgång till extrapersonal vid svåra påfrestningar.

 * Konceptet utvecklades av Civilförsvarsförbundet år 2004, på uppdrag av Krisberedskapsmyndigheten.

 * I dag har ett 130-tal kommuner i Sverige FRG-grupper.

 * För att delta vid FRG:s insatser måste du först genomföra en grundutbildning.

Källa: Civilförsvarsförbundet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet