Foto: TT/Vilhelm Stokstad

Flicka släpptes av fel – borta fem timmar

Uppdaterad
Publicerad

En funktionshindrad flicka i Västerås var på väg med färdtjänst till sin fritidsklubb. Trots protester släpptes hon av på fel adress och ingen reagerade på hennes frånvaro. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skarp kritik mot Västerås kommun.

Händelsen inträffade i våras. Det var skollov och flickans besök på fritidsklubben var föranmält. En skolskjuts skulle köra henne och fritidspersonal ta emot henne på plats. Men trots att hon protesterade släpptes hon av på fel adress. Med hjälp av en privatperson kunde flickan hämtas av polis och skjutsas till fritidsklubben, en verksamhet som hon går till enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Hon anlände dit fem timmar försent och ingen på plats hade agerat trots hennes frånvaro.

I beslutet skriver IVO att händelsen inneburit en allvarlig brist men konstaterar samtidigt att kommunen redan omarbetat sina rutiner för att händelsen inte ska upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.