Nedre Skärsjön, där har spår av föroreningar hittats.

Gruvbrytning har förorenat sjö

Uppdaterad
Publicerad

Föroreningar från tidigare gruvbrytning har hittats vid Nedre Skärsjön i Riddarhyttan. Bland annat har det hittats arsenik och länsstyrelsen kan nu komma att spärra av området.

Det är Statens geotekniska institut som på uppdrag av länsstyrelsen har undersökt delar av området kring Nedre Skärsjön vid Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun. Resultatet visar att det finns höga halter av bland annat arsenik i området, vilket kan innebära stora risker för hälsa och miljö.

I det aktuella området bedrevs gruvdrift från 1600-talet fram till 1900-talet och därför finns idag stora mängder gruvavfall i och runt Nedre Skärsjön.

– Vi behöver nu göra fördjupade undersökningar för att få en mer heltäckande bild av föroreningarna. Samtidigt ska vi informera de som bor i området. Vi kommer också att sätta upp skyltar som förklarar riskerna, säger Ann-Charlotte Duvkär, enhetschef på Länsstyrelsen.

Rör inget i området

Länsstyrelsen uppmanar folk att inte ta upp eller röra om bland stenar och grus i området. Risken finns att man då kan få i sig damm från gruvavfallet. Men det ska inte vara farligt att promenera i området.

När fler undersökningar är gjorda kommer Länsstyrelsen göra en bedömning av vad som behöver göras i området. Det kan bli aktuellt att ta bort översta marklagret eller spärra avvärst drabbade platserna.

Inget i dricksvattnet

Eftersom det finns bostadshus med enskilda brunnar i närheten av området där gruvbrytning skett så har dricksvattnet undersökts. Det har inte visat på några hälsofarliga halter av metaller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.