Internatskolan Lundsberg Foto: Scanpix

Roger Haddad: ”Vi ska inte ha riksinternat”

Uppdaterad
Publicerad

Västeråspolitikern nöjd över att Lundsbergs internatskola stängs.

Västeråspolitikern Roger Haddad (FP), ledamot i riksdagens utbildningsutskott, berättade för Tvärsnytt under tisdagen att han polisanmält Lundsbergs internatskola efter den senaste incidenten då en elev brännskadade sig vid en så kallad nollning.

Haddad ville även se att Lundsberg blev av med sitt tillstånd.

Lundsbergs skola

Stängs tillfälligt

Under onsdagen meddelade skolinspektionen att de tillfälligt stänger Lundsberg efter strykjärnsmisshandeln. Ett besked som Haddad välkomnar.

– Jag hade blivit besviken annars. Det här är det minsta man kan göra. Jag ser det som ett första steg mot att statusen som riksinternat försvinner helt i Sverige, säger han till Tvärsnytt och fortsätter:

”Flera problem”

– Det har varit flera problem på Lundsberg. Det är mycket viktigt att skolinspektionen visar att vi som poltiker inte accepterar sånt här.

Detta har hänt

* I november 2011 polisanmäldes riksinternatskolan Lundsberg efter uppgifter om pennalism.

* I slutet av november riktade Skolinspektionen hård kritik mot Lundsberg för att elever förödmjukats och misshandlats utan att vuxna ingripit.

* I december lades förundersökningen ner sedan elever som pekats ut som offer förnekat att de drabbats.

* I mars förra året krävde barn- och elevombudet skadestånd för en elevs räkning, vilket skolan betalade.

* På hösten samma år ställde Skolinspektionen, med hot om vite, förnyade krav på Lundsberg att komma tillrätta med pennalismen.

* I april i år fann myndigheten att skolan uppfyllde kraven och avslutade sin tillsyn.

* Det har även funnits uppgifter om sexövergrepp på skolan. Uppgifterna lämnades till diskrimineringsombudsmannen, som inte vidtog några åtgärd.

* Under den gångna helgen kom uppgifter om ytterligare pennalism på skolan. Två elever ska ha bränts med strykjärn i samband med en nollning. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet