Andreas Trygg (V), kommunalråd i Köping. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Enorma hål i plånboken – av kostsamma ungdomsvården

Uppdaterad
Publicerad

Med priser på tiotusentals kronor per dygn – per person. Då skenar kostnaden för barn- och ungdomsvården i Köping. Och det behövs väldigt lite för att den ska göra det.

– Vi har ett fåtal individer som är väldigt vårdkrävande och det kostar en hel del pengar, säger Andreas Trygg (V), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden.

Omkring 50 av Köpings barn och ungdomar är placerade i familjehem, men de individer som Andreas Trygg pratar om är ungdomar som kräver så pass mycket vård att de måste placeras på institution – en placering som kan kosta enorma summor pengar.

– De här ungdomarna kräver vård, insatser och tillsyn dygnet runt för att de ska komma på bättringsvägen och det kostar väldigt mycket pengar. En del av dem kostar uppåt 15.000 kronor per dygn, säger Andreas Trygg.

Slår enorma hål

Så stora kostnader slår enorma hål i kommunens budget för ungdomsvård, och social- och arbetsmarknadsnämnden i Köping väntas göra ett underskott på omkring sex miljoner kronor.

För att lösa situationen kommer kommunen att se över alla sina placeringar av barn och ungdomar.

– Vi måste se om det går att lösa på ett annat sätt och hitta andra alternativ, särskilt när det gäller de mest kostsamma placeringarna.

Hur skulle det kunna se ut?

– En del av placeringarna på institution kanske går att göra om till familjehemsplaceringar. Vi ska titta på om vi kan ta hem ungdomarna till hemmaplan och ge dem vård här istället.

I Köpings kommun bor det omkring 25.000 invånare, något som gör den till länets näst största. Trots det har budgeten för vården av barn och unga havererat på grund av ett fåtal väldigt vårdkrävande individer.

Skulle länets minsta kommun, Skinnskatteberg, hamna i samma situation som Köping kommer det att lysa rejält med rött i bokföringen.

”Begränsad budget”

– För tillfället har vi inte några barn eller ungdomar placerade på institution. Vi har ju en begränsad budget och för den här typen av insatser, och skulle vi få flera ungdomar med stora vårdbehov så är risken stor att vi inte skulle klara av det rent ekonomiskt, säger Christer Jansson, enhetschef vid socialtjänsten i Skinnskatteberg.

Kan man hantera det här på något annat sätt?

– Svårt att säga, men man kan ju ställa sig frågan om det är kommunen som ska ha hela kostnadsansvaret för placeringar eller om det är så att kostnaden ska delas på ett annat sätt med staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.