Hög lön lockar inte läkare

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Välstmanland lyckas inte locka fler läkare till primärvården trots landets högsta löner. Nu krävs nya strategier.

– Ja, det kan vi ju se att det har inte varit någon framgångsfaktor direkt. Uppenbarligen är det andra saker som avgör om man väljer att stanna i Västmanland, säger Pernilla Rinsell (MP), landstingsråd med ansvar för bland annat primärvården.

Av de 63 budgeterade tjänster som finns på läkarsidan inom den offentliga primärvården i länet är 33 utan ordinarie läkare. En del av vakanserna har olika vikarielösningar, den egna bemanningspoolen och pensionerade läkare som går in och arbetar men hyrläkarintaget är oundvikligt och i det närmaste var tredje läkare på landstingets vårdcentraler är i nuläget en hyrläkare.

– Vi försöker styra så att äldre och kroniskt sjuka får möta samma läkare medan vi andra får träffa en hyrläkare istället, säger Pernilla Rinsell (MP).

Landstinget försöker nu att på olika sätt få in fler läkare under utbildning, genom att skapa fler ST-tjänster i primärvården och genom samarbeten med utländska universitet. Det pågår också ett projekt på Oxbackens vårdcentral där specialister från Centrallasarettet gått in i och börjat arbeta som familjeläkare. Utvärderingen av projektet är inte klar men enligt landstingets primärvårdsdirektör Karin Thorberger verkar lösningen så långt uppskattad av både läkare och vårdcentral.

Olika strategier till trots finns det ingen mer genomgående lösning på problemet i sikte, åtminstone inte under den närmaste framtiden.

– Jag tror det kommer att ta tid. På fem års sikt så tror vi att det här kommer att kunna vända men det här är ett väldigt långsamt arbete, säger Pernilla Rinsell (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.